Van de Bosporus naar de Zuiderzee
Gaspard baron Testa – Mehmet Tütüncü

Reisverslag van Constantinopel naar Wijlhe in 1973 door Gaspard baron Tesla

 

Het is 1793. Frederik Van Dedem vertrekt met een groep van negen personen uit de wereldstad Constantinopels richting Nederland. Hij was acht jaar Nederlandse ambassadeur in de hoofdstad van het machtige Ottomaanse rijk. De Ries over land duurt maanden en is zwaar. De koetsen zin oncomfortabel, de paarden te zwak. Vele gevaren liggen op de loer: slagregens, slechte wegen, moeilijke begaanbare bergpassen, rovers, ongedierte, ongelukken en zelfs de pest. Ze doorkruisen de Balkan, Oostenrijk, Duitsland om tenslotte bij Wijhe (in Overijssel) te eindigen.

Aspard Testa, op dat moment slechts 23 jaar oud, tok en secretaris van de ambassade in Constantinopel reist mee en noteert dagelijks de gebeurtenissen in een dagboek. Hij schrijft in het Frans met prachtige gekalligrafeerde letters en vertelt over de route, de afstanden, de landschappen, de bevolking, het eten en de gebeurtenissen onderweg. We krijgen een indruk van het Ottomaanse Platteland. We passeren door de Franse revolutie gehavende gebieden in Oostenrijk en Duitsland. We bezoeken Belgrado, Budapest, Wenen, Regenburg, Frankfurt en Keulen. De jonge Gaspard kijkt zijn ogen uit. En wij kijken met hem mee. De meer dan tweehonderd jaar oud teksten dwingen zich aan ons op als een spannende film.

De originele reisdagboeken bevinden zich in het Nationale Archief in Den Haag en worden hier voor het eerst in het Nederlands gepubliceerd. De goede leesbare tekst is voorzien van prachtige oude illustraties, kaarten en toelichtingen en recente foto’s die speciaal voor deze publicatie gemaakt zijn.

 

 

Auteur: Gaspar baron Testa (1770-1847)

Samenstelling en inleiding: Mehmet Tütüncü

Voorwoord: Andre Testa

Vertaling naar Nederlands: Heinerich Kaegi en Inés de Brito

Omslagontwerp en grafische vormgeving: Ömer Erdem

Email grafische ontwerper: omerdem@me.com

Copyright 2022, SOTA

Uitgever: SOTA / Research Centre for Turkish and Arabic World

Brabantlaan 26, 2101 SG Heemstede Netherlands

Tel: 0031235292883

Email: sotapublishing@gmail.com of m.tutunu@gmail.com